LinkedInInstagramFacebook

ZegJijJa in de media

Trouwen hoe en waar je het zelf wilt?
www.facebook.com/zegjijja/

ZegJijJa geïnterviewd

Op ZegJijJa zijn al heel wat vragen afgevuurd.
Benieuwd naar wat er zoal gevraagd wordt en vooral ook naar wat de antwoorden zijn, hier komen ze:

Wat is het mooiste compliment dat je kunt krijgen?
Als je mensen ziet genieten, een lach, een traan, als je ziet dat het hen raakt en als je dan ook nog terug hoort-het leek of je er de afgelopen jaren zelf bij bent geweest of… de vraag krijgt: ben je een vriendin van het bruidspaar?, dan denk ik YES, goed gedaan, raak.

Wanneer is een ceremonie geslaagd?
Als je mensen ziet genieten, herkenning ziet en achteraf te horen krijgt dat het was zoals gedroomd, mooier was dan gehoopt of dat het precies was zoals ze zijn, dan kun je denk ik spreken van een passende en geslaagde ceremonie.

Is iedere trouwceremonie anders?
Ja, volmondig ja.
Ieder bruidspaar heeft andere drijfveren, is anders en dat, dat andere, dat steeds weer unieke en bijzondere is de basis voor het verhaal, voor hun verhaal, de accenten liggen dan ook steeds anders, de stijl, de voorkeuren, hoe en wie iemand is, hoe en wie ze samen zijn maakt dat het iedere keer weer een uniek verhaal wordt. Een verhaal van herkenning over de liefde van 2 unieke en bijzondere mensen.

Hoe breng je romantiek in een ceremonie?
Wat je in een ceremonie brengt is afhankelijk van het bruidspaar, het ene paar is romantischer dan het andere.
Als mensen dat niet of in mindere mate zijn, is het niet aan mij om dat er gekunsteld in te brengen.
Wel moet een ceremonie warmte en liefde uitademen. Maar het moet vooral een reflectie zijn van het bruidspaar, hoe zij in het leven staan en wie zij zijn. Of dat nu romantisch is of juist niet.

Heb je favoriete locaties?
Ik heb op hele mooie plekken getrouwd, maar eigenlijk gaat het erom dat de plek past. Een bruidspaar kiest een locatie niet voor niets, het ademt hun sfeer, hun zijn, je leest eraan af hoe ze in het leven staan, wat voor hun belangrijk is en de locatie is dan voor mij ondergeschikt.
Als mensen in hun element zijn, stralen ze en dat spat er dan vanaf.
In die zin zijn alle locaties voor mij waardevol, omdat het van hun is, met zorg en liefde gekozen.
Warme herinneringen heb ik dan ook aan al die plekken, variërend van het strand, te midden van de badgasten op een zonovergoten zomerdag tot een boot, het kerkje, de eigen achtertuin en ook het stadhuis, stuk voor stuk bijzonder op hun eigen unieke wijze.

Wat zijn momenten die jou raken?
Dat kunnen er heel veel zijn en heel divers ook, maar om een voorbeeld te noemen, als bruidsparen bijvoorbeeld net voor het jawoord elkaar een liefdevolle gelofte doen, mooie woorden uitspreken, brieven voorlezen, dan raakt mij dat ook.
Of een bruidegom die zijn bruid toezingt, tedere blikken, trotse kindjes.
Het is mooi en bijzonder om zo dichtbij te mogen staan, het doet me beseffen dat ik in de luxe en bijzondere positie verkeer dat ik zo dichtbij mag komen en ook dat ik er met mijn hart en ziel met volle overgave bij betrokken ben, geraakt worden is dan ook niet erg, het is juist mooi.

Krijg je energie van een ceremonie?
Een ceremonie kost enerzijds energie doordat je heel scherp en gefocust bent, het perfect wilt doen, maar daarnaast geeft het ook zoveel energie, liefde, de mooie dingen van het leven, de voelbare roze wolk, de tintelende spanning rondom het bruidspaar. Het is echt bijzonder om daar deel van uit te mogen maken. Ik voel echt liefde voor de liefde.

Hoe laad je je op?
Opladen voor een ceremonie is erg belangrijk, met je hoofd, met je hart, met heel je zijn wil je in verbinding staan met het paar dat voor je staat.
Vol liefde wil je het beste van jezelf geven om er een ceremonie van te maken om nooit te vergeten.
Hardlopen, tuinieren, verfrissende ideeën opdoen, ze helpen me allemaal om me klaar te maken voor…
En vlak voor het zover is, vind ik het heerlijk om even stilte en rust te ervaren, stilte en rust die je meeneemt in de ceremonie en die plaats kan maken voor liefde.

Hoe bereid je je voor?
Een gedegen voorbereiding is het halve werk.
Een kennismaking, geheel vrijblijvend bij mij thuis, of soms in verband met de afstand via skype of telefonisch, gaat er aan vooraf.
Dan krijgt het bruidspaar huiswerk en treffen we elkaar zo’n 4 weken voor het huwelijk voor een uitgebreid gesprek waarin wensen, ideeën, voorkeuren, maar vooral ook input voor de speech van de grote dag de revue passeren. Geladen en vol van informatie ga ik naar huis, ik zoek eventueel contact met mensen om het bruidspaar heen, het bruidspaar zelf, net zo lang tot het verhaal rond en af is en weergeeft hoe en wie ze zijn, wat hun verhaal is.
Dan het repeteren, namen, quotes, het verhaal moet gaan leven en te vertellen zijn alsof je er zelf bij was, zoveel mogelijk los van het papier als een schouwspel waar je als toeschouwer naar kijkt en wellicht zelf ook getuige van was en dan de grote dag waarin alles als het goed is samenvalt en samenkomt.
En wat is er nu heerlijker dan nagenieten, dat doen we dus ook tijdens een de day after date op een daarvoor gekozen moment.

Wat vind je een mooie uitspraak over de liefde?
Het „Ik mis je zo graag” in het gelijknamige liedje van Claudia de Breij en Waylon bijvoorbeeld.
Dat is ook wat het is, missen doet enerzijds pijn en stemt verdrietig, maar anderzijds is het een mooie emotie die liefde voelbaar maakt en je weer laat beseffen wat iemand eigenlijk voor je betekent.

En ook het „Je hart zit heel diep in mij” in het liedje “Dat komt door jou” van Guus Meeuwis
Je hart zit heel diep in mij geeft voor mij de enorme verbintenis aan, de verdieping die liefde kan brengen, het kan mensen doen stralen, wortels en vleugels geven en tot ongekende hoogten tillen, de kracht van liefde zit voor mij echt voelbaar in dit liedje verweven.

Hoe ga je om met moeilijke en pijnlijke situaties?
Een dierbare die gemist wordt, een pijnlijke en voelbare lege plek, familierelaties die niet lekker liggen, het is voor mij als trouwambtenaar heel belangrijk om dit te weten en door te spreken met het bruidspaar zodat er in hun stijl en geest al dan niet invulling aan een overlijden of missen kan worden gegeven en zodat bij een gevoelige familierelatie geen snaren worden geraakt die niet geraakt mogen worden.
Kortom: zodat je door het te weten precies er mee om kunt gaan zo als bij hun past en passend is en daar is geen enkele standaard voor. Het is een kwestie van samen aanvoelen, doorspreken en fine tunen.

Waarom kiezen voor een zelfstandig trouwambtenaar of ceremoniespreker?
Als je zelf wilt kiezen, zelf invulling wilt geven aan, verschillende taartjes proeft, fotografen en locaties bezoekt en jurken past en blijft passen. Waarom zou je dan niet ook bewust nadenken over de invulling van de ceremonie en zoeken naar degene aan wie je je verhaal toevertrouwt, met wie er een klik is, kortom: naar de trouwambtenaar/ceremoniespreker die bij je past, die je aanvoelt en die je dromen voor de grote dag in vervulling kan laten gaan.
Niet in iedere gemeente is het mogelijk om zelf je trouwambtenaar te kiezen of soms is het wel mogelijk, maar zit degene die jullie zoeken er gewoonweg niet bij.
Of wil je liever meer eigen invulling, meer flexibiliteit, een ander tijdstip of een andere, wellicht eigen, locatie? Wat dan?
Dan is het zoeken naar die ene zelfstandig trouwambtenaar of ceremoniespreker, net zolang tot je hem of haar gevonden hebt.