LinkedInInstagramFacebook

Veelgestelde vragen

Wettelijk of ceremonieel huwelijk, wat is het verschil?
Het grote verschil tussen beide zit in de rechtsgeldigheid.

Bij een wettelijk huwelijk is er sprake van een ceremonie met rechtsgeldigheid.
Je trouwt op dat moment officieel met een beëdigd trouwambtenaar of (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand op een door jullie gekozen aangewezen trouwlocaties van de gemeente.

Bij een ceremonieel huwelijk is er sprake van een ceremonie zonder rechtsgeldigheid. Je trouwt op dat moment dan ook niet officieel. Dat doe je op een ander (wellicht gratis) moment bij de gemeente. Het voordeel van een ceremonieel huwelijk is dat jullie niet gebonden zijn aan locaties en tijden van de gemeente, maar eigen plaats en tijd kunnen kiezen. Precies zoals het jullie past. En ook dan kunnen we alles inpassen wat voor jullie belangrijk is en het net laten lijken of dit het officiële moment is.

ZegJijJa is beëdigd trouwambtenaar en ceremoniespreker en kan daarmee invulling geven aan zowel een wettelijk als ceremonieel huwelijk.

Kan ZegJijJa ook een Geregistreerd Partnerschap omzetten naar een huwelijk?
Ja, dat kan.
ZegJijJa kan dat als beëdigd trouwambtenaar doen op een door de gemeente aangewezen locatie, zodat er sprake is van een ceremonie met rechtsgeldigheid.
ZegJijJa kan dat ook als ceremoniespreker doen op een door jullie zelf gekozen locatie en moment. In dat laatste geval is het natuurlijk ook, indien gewenst, altijd mogelijk om bij de gemeente de rechtsgeldige omzetting te regelen.

Wat is "gratis" trouwen?
In iedere gemeente in Nederland is het mogelijk om op meerdere vastgestelde tijdstippen per week kosteloos te trouwen. In een minuut of tien worden alle wettelijke formaliteiten die nodig zijn om de ceremonie rechtsgeldig te laten zijn voltrokken. Het is een korte, zakelijke en formele bijeenkomst veelal niet in de trouwzaal. Er is geen persoonlijke speech, er zijn geen gasten, maar wel getuigen aanwezig. Sommige gemeenten stellen inkomenscriteria aan deze vorm die in essentie bedoeld was voor de minima of laten deze voltrekkingen met meerdere stellen tegelijkertijd plaatsvinden. "Gratis" trouwen is populair en wordt regelmatig gekozen door bruidsparen die later ceremonieel getrouwd worden door een zelf gekozen trouwambtenaar op een zelf gekozen locatie en tijdstip.
Het is aan te raden om dit ruim van tevoren vast te leggen, aangezien er veel gratis getrouwd wordt.

Kunnen we bij ZegJijJa ook onze liefde herbevestigen?
Je noemt dit een renewal of vows.
Het is echt Amerikaans, maar zeker een trend.
Bij ZegJijJa kunnen jullie met een ceremonieel jawoord jullie liefde aan elkaar herbevestigen.

We willen niet trouwen, maar elkaar ceremonieel toch een belofte doen. Is dat mogelijk?
Zeker, ook dan is een ceremonie een mooi idee. ZegJijJa denkt graag met jullie mee, hoe hier een passende en ceremoniële invulling aan te geven.

Kunnen we in termijnen betalen?
Ja hoor, dat kan, tegen een meerprijs van +10% tov de totale som is het mogelijk om in 3 termijnen te betalen, waarbij de laatste termijn betaald dient te zijn uiterlijk 7 dagen voorafgaand aan de ceremonie.

Is het mogelijk om door een niet-trouwambtenaar getrouwd te worden?
Ja zeker. Zou jij het zo tof vinden als je opa jullie, al dan niet wettelijke, ceremonie zou voltrekken of die goede vriend of wellicht…?
Dan volg je hart en go for it.
Onder DIY vind je wat meer informatie.

Wat als je ziek bent?
Ik zal altijd mijn uiterste best doen om zelf jullie huwelijk te sluiten, mocht er echter sprake zijn van een calamiteit of omstandigheden zodanig dat het echt niet mogelijk is om jullie huwelijk zelf te voltrekken, dan zal ik ervoor zorgdragen dat de speech overgedragen wordt aan een collega die jullie huwelijk met de door mij geschreven speech zal voltrekken.
Voor meer informatie hieromtrent verwijs ik naar de Algemene Voorwaarden.

Kun je ons huwelijk ook in het Engels, Duits, Frans, Spaans etc. voltrekken?
Alles kan natuurlijk, maar ik heb er bewust voor gekozen om geen volledige speech in een taal, anders dan mijn moedertaal, het Nederlands, te voltrekken. Zuiver om het feit dat ik heel goed en bewust mijn woorden wil kunnen kiezen, zodanig dat ik ook het juiste gevoel, de juiste toon en de juiste sfeer kan wegzetten en ik kan dat zuiver en alleen garanderen bij een huwelijk dat ik in het Nederlands kan sluiten. Wat natuurlijk niet wegneemt dat een kort woord van welkom in een andere taal absoluut tot de mogelijkheden behoort.

Hoe zat het ook alweer?
Trouwen onder huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen. Wat zijn de verschillen?
Neem eens een kijkje op de themapagina "Samen Verder" van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie: https://www.notaris.nl/samen-verder

Jouw naam of zijn/haar naam?
Neem voor dit soort vragen en andere vragen eens een kijkje op de website van de Rijksoverheid:
www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/trouwen-samenlevingscontract-en-geregistreerd-partnerschap/trouwen-en-geregistreerd-partnerschap

Kijk voor de antwoorden op vragen als:
Is iedere trouwceremonie anders? en Wanneer is een ceremonie geslaagd? eens onder Nieuws.
Daar vind je de antwoorden op deze en andere vragen die in de loop der jaren op ZegJijJa zijn afgevuurd.